Založ si blog

Ako bojuje s korupciou NAKA, Úrad špeciálnej prokuratúry a Špecializovaný trestný súd.

Hneď na začiatku chcem uviesť na pravú mieru, že to, čo napíšem, sa netýka všetkých osôb pracujúcich v rámci troch vyššie spomenutých inštitúcií. Viem, že sú medzi nimi aj čestní ľudia s čistým svedomím.

Priznávam, že v roku 2020 som mal z volebných výsledkov očakávania, že sa veci zmenia k lepšiemu. Ale už na jeseň 2020 začali vo mne vyvolávať pochybnosti konania orgánov činných v trestnom konaní. Tieto pochybnosti sa aj vďaka veľmi neobjektívne informujúcim mainstreamovým médiám len stupňovali a preto som sa rozhodol napísať tento článok.

Článok je postavený LEN na faktoch, citované pasáže pochádzajú zo skutočných dokumentov (pokiaľ si to redakcia alebo verejnosť vyžiada, viem každý jeden doložiť). Vopred sa ospravedlňujem za veľmi dlhý článok, ale pre pochopenie istých skutočností je jeho rozsah nevyhnutný.

Chápem, že budem okamžite obvinený z kolaborácie s opozíciou, čo je blbosť a úplne chorá logika. Chápem taktiku tých, komu sa článok nebude páčiť, že keď nebudú vedieť spochybniť jeho obsah, budú sa snažiť o spochybnenie autora článku. Zverejňujem všetky informácie, ktoré sa mi podarilo zhromaždiť, nakoľko sa domnievam, že je vo verejnom záujme vedieť všetky podrobnosti nižšie popísaného vyšetrovania tým pádom aj pochopenie viacerých (nehovorím, že všetkých) prebiehajúcich káuz. Takýmto spôsobom sa budem venovať aj ďalším sporným prípadom.

Kauza bývalého príslušníka NAKA Mariána Kučerku.

17.marca 2022 viaceré médiá zverejnili informáciu, že bývalý príslušník NAKA – Marián Kučerka – bol odsúdený na 11 rokov väzenia a prepadnutie majetku za prijímanie úplatku. Odsúdil ho predseda Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ján Hrubala. Médiá taktiež napísali, že sudca odmietol zobrať do úvahy viaceré návrhy na doplnenie dokazovania, keď prehlásil, že „nič nenasvedčovalo, že by malo ísť o niečo, čo súvisí s touto vecou“.

Marián Kučerka bol odsúdený za prijatie úplatku vo výške 25 000 EUR od podnikateľa Norberta B. prostredníctvom bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka. Rovnako bol odsúdený za to, že prijal úplatok vo výške 200 000 EUR od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa.

Čo sme sa o prípade Kučerku mohli dozvedieť z mainstreamových médií?

Marián Kučerka bol zadržaný Národnou kriminálnou agentúrou v rámci akcie „Judáš“ v decembri 2020. V súvislosti s Kučerkom sa snažili predstavitelia politickej strany SMER-SD poukázať na „jemne povedané“ čudné praktiky týkajúce sa vyšetrovania. Kučerkova manželka mala totiž napísať sťažnosť na prokurátorov ÚŠP. Po zadržaní bol Kučerka vzatý do väzby. Následne mal byť hospitalizovaný.

V máji 2021 priniesli médiá informácie, že Kučerka sa mal priznať k tomu, že prijal úplatok. V júli 2021 médiá zverejnili informácie, že Marián Kučerka poprel, že by na neho prokurátori ÚŠP vyvíjali nátlak a zároveň sa Ondrejovi Repovi a Michalovi Šúrekovi ospravedlnil. V septembri 2021 Najvyšší súd zrušil rozhodnutie sudcu Jána Hrubalu a prepustil Kučerku z väzby. Taktiež v septembri 2021 podal ÚŠP obžalobu na ŠTS. Počas súdneho konania Kučerka odmietol svoju vinu a vrátil sa k tomu, že jeho priznanie bolo vynútené. Výsledkom súdneho konania bolo jeho odsúdenie.

A teraz poďme od fikcie k realite.

Realita v kauze „Naftári“

Denník N danú kauzu popísal nasledovne (https://dennikn.sk/minuta/hladaj/Ku%C4%8Derka, 14.03.2022, 10:03):

„V roku 2017 na riaditeľa KÚFS Ľudovíta Makóa obrátil podnikateľ František Böhm, ktorý podnikal s pohonnými hmotami a mal kontakty ma firmu Jopi Trade, ktorej sa kauza „Naftári“ týkala. Böhm mal prosbu, aby sa akcia voči predstaviteľom Jopi Trade neuskutočnila „represívne“. Čiže bez zásahovky, bez návrhov na väzbu. V kauze boli 6 podozriví, podľa pôvodnej dohody, mal každý z nich zaplatiť za túto službu 50 000 EUR. Dvaja napokon odmietli platiť a preto Böhm odovzdal Makóovi tašku len s 200 000 eurami. Tašku mal následne prevziať policajt Marián Kučerka. Podľa obžaloby si nechal dva diely tejto sumy a Slobodník dostal jeden.“

V takomto duchu sa niesla výpoveď Ľudovíta Makóa na Špecializovanom trestnom súde (14.03.2022).

A teraz sa prenesme do obdobia október – december 2020. Osoby, ktoré mali niečo dočinenia s touto kauzou teda sú: Ľudovít Makó, Bernard Slobodník, nebohý František Böhm. Práve na základe svedectva prvých dvoch osôb bol odsúdený Kučerka. My sa však pozrieme aj na iné výpovede.

1.) Výpovede Františka Böhma

V Zápisnici o výsluchu svedka (kauza OČISTEC, PPZ-331/NKA-BA2-2020) z 02.11.2020 uviedol ku kauze „Naftári“ nasledovné:

„V roku 2017 alebo 2018 ma oslovil Makó, že či poznám osoby Csenté Mário, Miroslav Šafárik, Leškovský, Kertesz a Nagy. Že národná jednotka finančnej polície NAKA ide voči ním vzniesť obvinenie za daňové trestné činy a že Makó je dohodnutý so Slobodníkom, že ak tieto osoby dajú po každý po 50 000 eur. Bolo ich tam 6 osôb, posledné meno osoby neviem, tak im NAKA nevykopne dvere, ale doručí im uznesenie o obvinení slušne. Postupne sa tie obvinenia dajú do autu, že tam je nastavená komunikácia s vyšetrovateľom, a ak nie, tak sa to prostredníctvom 363 TP na GP SR vybaví. Ja som poznal Mária Cseteho, Kertesza a Štefana Nagyho a každého som kontaktoval osvoje. Vysvetlil som im o čo ide. Na to niekoľko krát na mňa Makó apeloval v tejto veci. A tieto osoby tieto peniaze pre Makóa, resp. Slobodníka uvoľnili. Ja som od 4 osôb vybral 200 000 EUR, lebo Leškovský a ten ďalší, ktorého meno nepoznám, povedali, že nedajú ani cent. A peniaze som odovzdal Ľudovítovi Makóovi. Neviem, či som to nedal Makóovi na raz alebo na dva krát v reštaurácii Towers alebo na sídle jeho firmy. Presne už neviem kde, lebo ja som mu nanosil veľmi veľa peňazí. A viem, že následne Makó zabezpečil pre týchto obvinených obhajcu Zoltána Perháča, ktorý to mal celé odkomunikovať. Makó mi povedal, že tie peniaze dal všetky Slobodníkovi a na to mi neskôr povedal, že nedostanú celú sľúbenú pomoc, lebo dali o 100 000 EUR menej….“.

Z danej výpovede Františka Böhma vyplýva niekoľko faktov. Po prvé, napriek tomu, čo svedčil Makó na ŠTS, nebol Böhm iniciátorom riešenia „problémov“ v kauze „Naftári“. Ale podľa tvrdenia Böhma, bol to práve Makó, kto ho oslovil. Po druhé, Böhm nespomína žiadneho Kučerku. A po tretie, Böhm tvrdí, že Makó mu povedal, že peniaze dal všetky Slobodníkovi. Nie Kučerkovi, ale Slobodníkovi.

V Zápisnici o výsluchu svedka (OČISTEC, PPZ-331/NKA-BA2-2020) z 07.12.2020 František Böhm ku kauze „Naftári“ tvrdí nasledovné:

„Zdá sa mi, že v roku 2017, presne neviem, som bol kontaktovaný Ľudovítom Makóom, či poznám osoby Mário Csente, Miroslav Šafárik, Jozef Kertesz, Štefan Nagy, Leškovský a poslednú osobu si po mene už nespomínam. Makó mi uviedol, že tieto osoby budú obvinené a keď každá z nich odovzdá 50 000 EUR, tak im budú uznesenia o vznesení obvinenia doručené slušne, bez toho, aby im boli „vykopnuté“ dvere a vykonaná policajná zaisťovacia akcia. Tiež uviedol, že následne sa tieto obvinenia voči nim „upracú“, aby neboli stíhaní. Tieto peniaze Makó pýtal pre Bernarda Slobodníka. Ja tie štyri osoby, okrem Leškovského, som oslovil. Toto som im predostrel a každý z nich súhlasil. Mário Csente mi doniesol 100 000 EUR do reštaurácie Towers, čo boli peniaze za neho a Miroslava Šafárika. Nakoľko v tej dobe som mal s Jozefom Kertészom cez firmu JOPI TRADE podnikateľský vzťah a niektoré z jeho peňazí boli na účte spoločnosti TP PATRIOT, ktorá mu vykonávala servis, tak som zobral 100 000 EUR z týchto peňazí a spolu s peniazmi od Csenteho som tieto odovzdal Makóovi. Bolo to po viacerých urgenciách zo strany Ľudovíta Makóa. Následne na to bola vykonaná akcia Policajným zborom, ktorá prebehla presne podľa popísaného scenára. Slušne a kľudne. Toto bola časť prvá a časť druhá mala byť zastavenie trestného stíhania. K tomuto im Ľudovít Makó dal aj obhajcu. Neviem, či ten obhajca vedel o týchto korupčných konaniach, ktoré tomu predchádzali. Obhajca sa vola Zoltán Perhács a on tieto osoby zastupoval. Týmto osobám však nakoniec nebolo zastavené trestné stíhanie a keď to „reklamovali“, tak mi bolo povedané, že bolo odovzdaných len 200 000 EUR a že za tých dvoch nebolo nič odovzdané, tak tá dohoda nebola naplnená dokonca.“

Opäť, nikde tu nezaznieva priezvisko Kučerka, rovnako Böhm tvrdí, že peniaze (200 000 EUR), čo dal Makóovi, boli pre Slobodníka. A rovnako Böhm trvá na svojom, že išlo o iniciatívu Makóa a nie tak, ako tvrdí Makó – že ho s touto požiadavkou kontaktoval František Böhm.

2.) Výpovede Ľudovíta Makóa

V Zápisnici o výsluchu svedka (VII/3 Gv 147/20/1000-7, Úrad špeciálnej prokuratúry) z 27.10.2020 uvádza nasledovné ku kauze „Naftári“:

„Konkrétne uvediem prípad, že ja som raz riešil s Béďom takúto situáciu v súvislosti so zadržaním Kertésza Jozefa – majiteľ JOPI, kedy mal byť zadržaný a malo mu byť vznesené obvinenie za ekonomickú trestnú činnosť. Fero ma požiadal, či by sa to nedalo urobiť tak, že by ho nezadržiavali, len by mu podali uznesenie, respektíve aby sa doručenie vykonalo bez razie. Ja som túto vec riešil s Béďom, takto sa to aj urobilo zo strany NAKA – teda bez razie, napriek tomu odišiel Kertész v čase návštevy polície do Maďarska. Ferovi tvrdil, že bol na poľovačke. Fero za túto službu poslal cez mňa Béďovi sumu 200 000 EUR, ktorú som mu odovzdal. Osoby okolo Kertésza sa touto sumou snažili prostredníctvom Fera ovplyvniť výsledok celého svojho trestného stíhania….“

Makó aj Böhm zhodne tvrdia, že Böhm dal 200 000 EUR Makóovi a ten následne Slobodníkovi. Podľa týchto výpovedí Makó nedal Kučerkovi (v rámci kauzy „naftári“) žiadne financie.

V Zápisnici o výsluchu svedka (OČISTEC, PPZ-331/NKA-BA2-2020) z 12.11.2020 uvádza Makó nasledovné:

„Ďalšou spoločnosťou je spoločnosť JOPI, kde asi v lete v roku 2017, ma požiadal už vyššie spomínaný František Böhm o spoluprácu v súvislosti so spoločnosťou JOPI a ďalšími ľuďmi, kde už mal informáciu, že NJFP NAKA Bratislava má vykonávať raziu u majiteľov spoločnosti JOPI a ďalších ľudí (Jozef Kertész, Štefan Nagy, Csente, Leškovský, posledných dvoch si nepamätám, išlo spolu o 6 ľudí) a razia mala byť vykonaná za daňové trestné činy za roky 2011 až 2014. Fero mal snahu zabezpečiť, aby sa razia nevykonala, ale aby boli tí ľudia predvolaní a v rámci tohto predvolania by im bolo odovzdané uznesenie o vznesení obvinenia. Povedal mi, že každý z týchto 6 ľudí je ochotný zaplatiť po 50 000 EUR. Keďže informáciu o razii Fero mal, od koho, neviem, ja som následne oslovil v tejto veci Béďa Slobodníka, ktorý o všetkom vedel a odsúhlasil tento postup. Dokonca musím povedať, že pri návšteve niektorých z týchto ľudí, kde siedmym mal byť bývalý alebo vtedajší zamestnanec OMV, ktorý mal na starosti veľkoobchodný predaj PHM (meno uviesť neviem), tak v mieste bydliska jedného z nich sa nikto nenachádzal, ale na dverách bolo nalepené telefónne číslo a u toho pána z OMV prišiel k autu s operatívcami jeho syn a spýtal sa ich, že či si nechcú dať praženicu. Myslím, že asi týždeň dva po tejto akcii priniesol Fero Böhm v športovej taške 200 000 EU, ktoré mi odovzdal na parkovisku vedľa reštaurácie Towers na Bajkalskej v Bratislave a tieto som ja asi o dve hodiny po predchádzajúcej telefonickej dohode odovzdal do auta Béďa Slobodníka, kde bol on a nevylučujem, že aj nejaká ďalšia osoba (hodil som tašku do kufra alebo na zadné sedačky)…“

Znie to veľmi zaujímavo, že niekto kto hádže tašku s úplatkom do cudzieho auta si ani nevšimne, kto v aute sedí. Tým viac, že v inej výpovedi zas Makó uvádza, že Kučerka je jeho dobrý kamarát. V každom prípade, ani tu Makó netvrdí, že odovzdal peniaze Kučerkovi.

3.) Výpoveď Bernarda Slobodníka

V Zápisnici o výsluchu obvineného (OČISTEC, PPZ-331/NKA-BA2-2020) z 06.11.2020 Slobodník uvádza:

„V bode č. 8 sa tiež jedná o korupciu, som tak, ako je uvedené v uznesení mal dostať, teda dostal úplatok vo výške 200 000 EUR za to, že pri realizácii našej jednotky na skupinu naftárov JOPI Trade budeme pokračovať v tom, že nevykonáme žiadne represívne úkony z Trestného poriadku ako bola domová prehliadka, zadržanie podozrivých. Osobám sa len odovzdalo uznesenie o vznesení obvinenia a následne sa dostavili na výsluch, kde boli vypočutí ako obvinení a neboli ani podané návrhy na väzbu. K tomuto sa tiež priznávam.“

A k otázkam vyšetrovateľa:

Otázka: „Kto vyšetroval skutok uvedený v bode 8 uznesenia teda JOPI trade, kde nemalo dôjsť k zadržaniu osôb a domovým prehliadkam?“

Odpoveď: „Myslím si, že tento prípad vyšetrovala vyšetrovateľka Mašanová. Riaditeľom expozitúry bol Marián Kučerka.“

Otázka: „Kto Vám odovzdal sumu 200 000 EUR, kde to bolo a kto bol pritom prítomný?“

Odpoveď: „Odovzdal mi to pán Makó, nebol nikto prítomný a bolo to na parkovisku, ak si dobre pamätám, za Towersom“.

Otázka: „Vyjadrite sa, či ste aj pôsobili na niekoho, aby nedošlo k domovým prehliadkam a zadržaniu osôb?“

Odpoveď: „Myslím, že som o tom hovoril riaditeľovi expozitúry s tým, ale že v tej dobe, keď som zobral úplatok, oni to ešte nejako neriešili, neboli ešte v tej situácii, že by išli vznášať obvinenie. Proste nemusel som vyvíjať tlak na to.“

Áno, čítate správne, Kučerka je odsúdený za niečo, k čomu sa predtým PRIZNAL Bernard Slobodník!!!

O kauze „Naftári“ však vypovedala aj ďalšia osoba – Peter Petrov.

Ten v Zápisnici o výsluchu svedka (OČISTEC, PPZ-331/NKA-BA2-2020) z 02.11.2020 ku kauze „Naftári“ uvádza nasledovné:

„… Čo sa týka kauzy JOPI Trade, tak tá je dlhoročným zreteľahodným problémom v obchode s naftou, túto spoločnosť zastupoval v minulosti Gábor Gál, ktorý bol blízky pánovi Makóovi, chodili spolu nielen na dovolenky, ale aj na rôzne výlety ako napríklad sledovanie zápasov Ligy majstrov, kde Makó vodil svojich spriaznených ľudí za odmenu. Viem, že daná kauza bola riešená niekoľkými domovými prehliadkami, niekoľkými vznesenými obvineniami, avšak nikdy neboli vznesené obvinenia voči hlavným organizátorom, a tými boli Kertész, Nagy, Böhm a iní, ktorých mená si teraz nespomínam. Tento obchod pre Makóa lukratívny z dôvodu, že gro ich aktivít, ktoré spadajú do spotrebných daní a tým do kompetencie vyšetrovania KÚFSu, si Makó tento biznis osvojil ako svoj vlastný. Mám vedomosť, že všetky procesné úkony boli vždy koordinované Makóom a každá jedna realizácia bola konzultovaná s vedením polície a aj samotným Béďom. Béďo mi uviedol, že za toto dostal od Makóa 200 000 EUR.“

V Zápisnici o výsluchu svedka (OČISTEC, PPZ-331/NKA-BA2-2020) z 15.12.2020 uvádza nasledovné:

„… Čo sa týka káuz uvedených v uznesení, som registroval kauzu JOPI Trade, o ktorej, ako som uviedol, som mal vedomosť, že bola ovplyvňovaná a úkony boli vedené šetrným spôsobom, aby nebol zásah zo strany polície citeľný pre osoby vystupujúce v týchto spoločnostiach. Za toto som od Slobodníka evidoval, že bola zo strany pána Makóa vyplatená finančná odmena pre jeho osobu vo výške 200 000 EUR.“

Ide o ďalšie svedectvo, v súlade s ktorým peniaze od Makóa dostal Slobodník a nie Kučerka!

Záver je, že ani jedna z vyššie uvedených výpovedí v rámci „Očistca“ nepotvrdzuje svedectvá svedkov Slobodníka a Makóa na súde proti Kučerkovi, ktoré sa týkajú kauzy „Naftári“, je to presne naopak. Dokonca aj „korunní svedkovia slovenskej polície a ÚŠP“ tvrdili úplne niečo iné, a jedna osoba sa dokonca ku skutku priznala. Keďže neskôr bola kauza Kučerku vylúčená na samostatné konanie, treba sa spýtať pánov kajúcnikov prečo tak „spontánne“ obaja menili svoje výpovede?

Údajné neštandardné praktiky Úradu špeciálnej prokuratúry a príslušníkov NAKA.

Niekto sa môže pýtať, že prečo by sa teda Kučerka priznával k niečomu, čo nespravil? Buď je blázon alebo bol k tomu donútený. Keďže v tejto kauze rezonovala téma neštandardných praktík ÚŠP a NAKA, pokúsil som sa zhromaždiť všetky dostupné informácie aj k tejto téme.

1.) Dňa 18.11.2020 podala Katarína Kučerková (manželka Mariána Kučerku) podnet na podanie návrhu na disciplinárne konanie voči prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrejovi Repovi a Michalovi Šúrekovi.

V podnete Katarína Kučerková popisuje „neštandardný“ postup prokurátorov Repu a Šúreka, ktorí nepriamo vyvíjajú nátlak na jej osobu v snahe zdiskreditovať ďalších prokurátorov pôsobiacich v bratislavskom kraji. Taktiež popisuje aj priamy na nátlak na jej manžela – Mariána Kučerku.

Pani Kučerková píše, že:

„Dňa 09.11.2020 na Úrade špeciálnej prokuratúry prokurátori JUDr. Ondrej Repa a JUDr. Michal Šúrek vyvíjali nátlak na môjho manžela Ing. Mariána Kučerku, vedúceho 4. operatívneho oddelenia Národnej kriminálnej agentúry PPZ, od ktorého pod rôznymi vyhrážkami žiadali, aby sa v súvislosti s tzv. kauzou „Očistec“ priznal k spáchaniu skutku týkajúceho sa spoločnosti JOPI TRADE a v prípade, že tak neučiní, neprizná sa a nebude s nimi spolupracovať, spravia jemu a mne veľkú hanbu, hodia ho na zem a pristane nám na pozemku pri rodinnom dome vrtuľník. JUDr. Ondrej Repa sa taktiež môjho manžela opýtal, či chce vo väzbe „srať krv ako Lajo“ (obvinený Ľudovít Makó) a vyzval ho, aby si hneď podal žiadosť do civilu s tým, že mu Lajo mu odkazuje, že sa o neho potom postará. Zároveň ho pod týmto nátlakom žiadali, aby odo mňa niečo zistil k osobe krajskej prokurátorky v BA JUDr. Soni Juríčkovej, a k protizákonnej činnosti prokurátorov Okresnej prokuratúry BA 1 a Okresnej prokuratúry BA 2 s tým, že do piatku 13.11.2020 si to má pripraviť a opätovne sa za nimi dostaviť na Úrad špeciálnej prokuratúry do Pezinka“.

Minimálne, čo je možné overiť sú dátumy. Podľa úradného záznamu, ktorý spracoval vyšetrovateľ NAKA Ján Čurilla, bol skutočne Marián Kučerka dňa 09.11.2020 na Úrade špeciálnej prokuratúry. Rovnako záznam obsahuje aj to, že do piatku 13.11.2020 si má Kučerka pripraviť podklady a opätovne prísť na ÚŠP.

Pani Kučerková ďalej píše:

„Následne v piatok 13.11.2020, keď manžel na Úrad špeciálnej prokuratúry neprišiel, prokurátori JUDr. Michal Šúrek a JUDr. Ondrej Repa ho telefonicky kontaktovali a pýtali sa ho, z akého dôvodu sa za nimi nedostavil a direktívne mu oznámili, že sa má za nimi dostaviť na Úrad špeciálnej prokuratúry v pondelok 16.11.2020 o 8:00.“

A opäť sa môžeme obrátiť na úradný záznam spracovaný Jánom Čurillom dňa 13.11.2020, kde uvádza, že kontaktoval prokurátora Ondreja Repu, aby sa dotazoval, či sa Kučerka dostavil na ÚŠP. Repa mu uviedol, že Kučerka sa na ÚŠP nedostavil. Následne mal byť s JUDr. Repom dohodnutý postup, že v prípade, že sa Kučerka nedostaví ani v pondelok 16.11.2020, budú ho kontaktovať operatívni pracovníci NAKA. Takže fakticky sa potvrdzuje to, čo píše pani Kučerková. S výnimkou toho, že úradný záznam neuvádza, že Repa a Šúrek telefonicky kontaktovali Kučerku. Toto je však veľmi ľahko overiteľné, stačí predložiť zoznam hovorov v telefóne Kučerku.

Ďalej pani Kučerková uvádza, že:

„Keď môj manžel ani v pondelok na Úrad špeciálnej prokuratúry neprišiel, nakoľko čerpal dovolenku, v doobedňajších hodinách ho kontaktoval operatívny pracovník Národnej kriminálnej agentúry PPZ s tým, že manžel mal byť dnes na Úrade špeciálnej prokuratúry, opýtal sa z akého dôvodu tam za menovanými prokurátormi neprišiel a že ho za ním poslali, aby ho „vyťažil“.

Potvrdzuje to úradný záznam Čurillu z 16.11.2020, kde je uvedené, že poveril operatívnych pracovníkov, aby sa skontaktovali s Mariánom Kučerkom.

A rovnako to potvrdzuje aj úradný záznam operatívneho pracovníka.

Dňa 18.11.2020 bol vyťažený Marián Kučerka operatívcami NAKA. Poskytol im informácie ku kauze „Valčeky“, avšak poprel akúkoľvek korupciu z jeho strany.

Čiže, ak porovnávame vyjadrenia pani Kučerkovej s úradnými záznamami NAKA, tak sa zhodujú vo všetkom, akurát len samozrejme v úradných záznamoch nenájdeme žiadnu zmienku o „praktikách“ údajne elitných prokurátorov a policajtov.

2. decembra 2020 Marián Kučerka v rámci akcie „Judáš“ zadržaný a umiestnený do väzby, kde sa nachádzal až do septembra 2021. Dovtedy sa stihol „priznať“ (avšak nie v plnom rozsahu), ako aj „ospravedlniť“ prokurátorom ÚŠP za podnet, ktorý podala jeho manželka.

2.) Výpoveď bývalého vysokopostaveného príslušníka NAKA Jána Hazuchu

Teraz sa obrátim na svedeckú výpoveď Mgr. Jána Hazuchu z 14.09.2021. Považujem ju za natoľko dôležitú, že sa k nej ešte vrátim v ďalších článkoch. Ide o ďalšiu výpoveď, ktorá charakterizuje „našich chlapcov so správnym morálnym kompasom“ (niektorých príslušníkov NAKA).

Ján Hazucha v svojej výpovedi uvádza:

„Chcel by som ešte uviesť, že predtým, ako bol v inej trestnej veci zadržaný Marián Kučerka, tento trávil u mňa v kancelárii veľmi dlhý čas, viac-menej každý deň, keď bol v práci, hovoril mi o tom, ako je na neho vyvíjaný tlak, viac-menej je vydieraný prokurátormi ÚŠP Šúrekom a Repom a hovoril mi aj o tom, že ako istú formu nátlaku mali vyvíjať aj osoby z pracovnej skupiny „Očistec“. Ak si spomínam, malo sa jednať o osoby Dunčko, Čurilla, Ďurka a asi aj Chudý. Za podstatnejšie informácie však považujem tie, že mi rozprával o stretnutí na Úrade špeciálnej prokuratúry, kde sa mu mali doslova vyhrážať tým, že bude šťať krv ako Lajo Makó, a boli tam aj nejaké ďalšie veci, na ktoré si teraz nespomínam, nakoľko som sa na tento výsluch nepripravoval.“

Hazucha pokračuje a tvrdí niečo, čo považujem za obzvlášť závažné:

„To podstatné, čo chcem vo veci uviesť je to, že príslušné OČTK v tejto trestnej veci už obvineného Mariána Kučerku nepostupovali podľa trestného poriadku, úmyselne vykonávali iba dôkazy smerujúce voči obvinenému a jednak nevykonali dôkazy v jeho prospech, pričom jeden dôkaz mali priamo zmariť. Hovorím o tom v tejto trestnej veci preto, lebo rovnako mohli postupovať OČTK vo všetkých trestných veciach vyšetrovaných pracovnou skupinou „Očistec“. K zmareniu dôkazov som sa vyjadril inde, ale obhajcov by to možno zaujímalo, ako postupovali OČTK v tej trestnej veci. Ak si dobre spomínam, p. Kučerka bol obvinený v rámci trestnej veci so spisovou značkou 335 z roku 2020, ale nie som si tým úplne istý. Pred obvinením pána Kučerku bol v inej trestnej veci (spisová značka 331) vykonaný dôkaz v jeho prospech, jedná sa o výpoveď p. Slobodníka z 06. alebo 16.11.2020, kde sa pán Slobodník priznal, že úplatok 200 000 prevzal od p. Makóa osobne. V trestnej veci 335/2020 mal p. Slobodník vypovedať tak, že uvedený úplatok prevzal M. Kučerka. Podľa mojich informácií bola pôvodná výpoveď p. Slobodníka z trestnej veci 331 súčasťou trestnej veci s číslom 335. Získal som spravodajskú informáciu, že po dohode osôb Čurilla, Ďurka, Repa, Šurek a pravdepodobne aj Kysel, mala byť táto zápisnica p. Slobodníka z trestnej veci odstránená, tak aby nebola súčasťou spisu pri rozhodovaní o väzbe p. Kučerku.“

Časť výpovede Bernarda Slobodníka z 06.11.2020, kde sa k spáchaniu skutku, za ktorý je dnes odsúdený Kučerka, priznal práve Slobodník je uvedená vyššie.

Takže výpoveď Slobodníka z 06.11.2020 existuje a obsahuje jeho priznanie (v prípade potreby ju môžem zverejniť aj celú). Bola alebo nebola v spise, keď sudca ŠTS posudzoval možnosť väzby pre Kučerku? Ak nebola, Hazucha má pravdu a OČTK si tak „rozviazali ruky“, že nemajú problém s ničím. Ak tam bola, tak je pravdou, že z niektorých sudcov Špecializovaného trestného súdu sa stali pobočky Úradu špeciálnej prokuratúry.

3.) Výpovede Jána Kaľavského na Úrade inšpekčnej služby

Považujem za veľmi dôležité spomenúť aj výpovede Kaľavského – toho Kaľavského, ktorý sa ukrýval v zahraničí a bol nedávno v Bosne a Hercegovine zadržaný a opäť pustený. Jeho výpovede spomína aj Plus 7 dní (17.04.2022). Jeho výpovede majú o to vyššiu váhu, že mnohé z tvrdeného sa nachádza aj na zvukových nahrávkach. Po preštudovaní jeho výpovedí sa však ani najmenej nečudujem, že sa radšej schovával v zahraničí.

V Zápisnici o výsluchu svedka (výsluch začal 04.06.2021) z 08.06.2021 Ján Kaľavský ku Kučerkovi uvádza nasledovné:

„… O pár dní na to, po tomto stretnutí mi volal Marián Kučerka cez Signál, kde mi vravel, že bol na ÚŠP za Repom a Šurekom, ktorí ho osobne poznajú, poznajú jeho manželku a majú dobrý vzťah a že sa s nimi rozprával všeobecne o Béďovi (Bernard Slobodník) a Makóvi, kde prokurátori Repa a Šurek sa s ním nebavili korektne, že doslova sa k nemu správali ako k poslednému debilovi, začali sa mu vyhrážať, že ak nezačne spolupracovať a nepotvrdí veci na Béďa a Maka a nedá žiadosť do civilu, tak bude prekvapený, že bude srať krv v base ako Lajo, prídu k nemu domov kukláči a dopadne zle. Majo mi to opakoval v telefóne viac krát, bol strašne rozhorčený, žiadosť do civilu si nedá a oni mu nebudú určovať, čo má robiť a on si nebude vymýšľať veci, ktoré od neho chceli. V práci na NAKA na prvom poschodí, kde sedí bývalá finančná, to vedeli všetci, nakoľko Majo im to rozprával osobne a taktiež volal, čo sa stalo na ÚŠP…“.

K výsluchu Kučerku Kaľavský uviedol:

„… Viem, že po cca. hodine bol tam neustály krik a dohováranie, kde sa mi zdalo, že počujem osobu Marián Kučerka, ale nebol som si istý. Prišiel ku mne Roman Staš a pýtal som sa ho, koho vypočúvajú a povedal mi, že Kučerku. Opýtal som sa ho ako Majko, ide? On odpovedal ako z chlpatej deky a je to s ním komplikované. Po Romanovi som mu poslal proteínovú tyčinku, ktorú Roman zjedol a povedal, že ju on nepotrebuje. Po cca. pár minútach som znovu počul, predpokladám, vyšetrovateľa, ktorý kričal, že ho nezaujímajú všeobecné veci, že to ich nezaujíma. Následne kričal Staš, že nech sa zobudí, že keď bude takto vypovedať padnú dohody a pôjde do basy. Zdalo sa mi to neštandardné, že po ňom kričia a chcú počuť to, aby im to nadväzovalo na nejaký dej. Myslím si, že advokát tam žiadny nebol, lebo v prítomnosti advokáta by si toto nedovolili. Taktiež chcem ešte uviesť, že počas tej doby, ako k nám chodí vypovedať Kučerka, ho mal vypočul Khandl, ktorý mal vypočúvať Maja k nejakým veciam, neviem k čomu a pred ním sa mal vyjadriť mimo výsluch, že dostal ponuku z ÚŠP, že za celú trestnú činnosť dostane 5 rokov, ale musí spievať, alebo hovoriť minimálne na 20 policajtov z NAKA. Toto rozprávali viacerí policajti z finančnej na NAKE…“.

Myslím, že toto nepotrebuje žiadny komentár, takže poďme rekapitulovať:

1. František Böhm, Peter Petrov, Ľudovít Makó a Bernard Slobodník minimálne do decembra 2020 vypovedajú ku kauze „Naftári“. Pritom vypovedajú viac menej zhodne s výnimkou niektorých častí výpovedí Böhma a Makóa, ktorí si navzájom protirečia. Bohužiaľ, a pre niekoho našťastie František Böhm už vypovedať nebude, nakoľko spáchal samovraždu. V čom sa ale všetky výpovede zhodujú, je absencia mena Kučerka pri páchaní trestného činu korupcie v kauze „Naftári“.

2. Dňa 06.11.2020 sa Bernard Slobodník priznáva v kauze „Naftári“ k tomu, že prevzal úplatok vo výške 200 000 EUR od Ľudovíta Makóa.

3. Napriek tomu, je od 09.11.2020 je Kučerka „vyťažovaný“ prokurátormi ÚŠP (podľa JUDr. Kučerkovej), aby sa priznal k spáchaniu trestného činu v kauze „Naftári“. Na obrovský nátlak sa sťažuje aj Jánovi Hazuchovi, ako aj svojej manželke, aj Jánovi Káľavskému a iným osobám.

4. 16.11.2020 manželka Mariána Kučerku podáva podnet na Generálnu prokuratúru na prokurátorov ÚŠP Repu a Šúreka.

5. 02.12.2020 dochádza k zadržaniu Kučerku v inej trestnej veci. Zo spisu je (podľa Jána Hazuchu) po vzájomnej dohode OČTK odobratá výpoveď Bernarda Slobodníka, ktorá vyznieva v prospech Mariána Kučerku. Následne súd posiela Kučerku do väzby. Kučerka končí v nemocnici.

6. Svedkovia, konkrétne Ľudovít Makó a Bernard Slobodník menia svoje výpovede.

7. V máji 2021 sa Kučerka vo väzbe „láme“ a „priznáva“. O niečo neskôr sa ospravedlňuje obom prokurátorom za svoje správanie.

8. V septembri 2021 mu ŠTS predlžuje väzbu, Najvyšší súd však rozhodnutie ruší a Kučerka sa dostáva na slobodu.

9. Počas súdneho pojednávania Kučerka opäť prehlasuje, že je nevinný, že bol pod nátlakom OČTK. Napriek všetkému vyššie uvedenému ho samosudca Ján Hrubala odsudzuje na 11 rokov väzenia na základe výpovedí Bernarda Slobodníka a Ľudovíta Makóa, ktorí zmenili svoje pôvodné výpovede v neprospech Mariána Kučerku.

Veľmi ma zaujalo, keď sa predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala po vynesení rozsudku nad Kučerkom vyjadroval k „svätému boju proti korupcii“ (ide o jeho formuláciu). Ide o veľmi nebezpečné slovné spojenie, nakoľko aj križiaci v minulosti viedli v Svätej zemi „sväté“ vojny veľmi svojským spôsobom a hlavne pritom zahynulo obrovské množstvo nevinných.

Rozumiem, ale ani najmenej neospravedlňujem mlčanie niektorých ex kolegov Kučerku, ktorí sa boja prísť o prácu, prípadne dopadnúť ako Kučerka. V žiadnom prípade netvrdím, že Kučerka je nevinný (jednoducho to neviem), ale minimálne podľa uvedených výpovedí nie je vinný čo sa týka prevzatia 200 000 Eur úplatku od Makóa. Pritom k danému skutku sa pôvodne priznal iný človek (univerzálny kajúcnik Bernard Slobodník).

 „Something is rotten in the state of Denmark“ (Shakespeare).

A to isté sa dá povedať aj o Slovensku… .

David Friček

david.fricker@tutamail.com

P.S.: Chcem vyzvať tých, kto disponuje dôkazmi či informáciami podobného charakteru k ďalším prebiehajúcim konaniam, aby mi ich poslali na uvedenú emailovú adresu.

Lúčim sa s čitateľmi, nakoľko nemôžem na Pravde písať pravdu

07.09.2022

Svoj prvý článok na blogu Pravdy som zverejnil v máji tohto roka. K dnešnému dňu sa počet mojich článkov vyšplhal na 6, ale na pochybnosti.blog.pravda.sk môžete vidieť len 4. Práve to, že zvyšné dva nemôžete vidieť a čítať je dôvodom prečo tu dnes končím. Nekončím s písaním (aj keď to by sa niekto potešil), budem v tom naďalej pokračovať. Nemám to vôbec [...]

Obvinenie nominanta OĽaNO Mareka Kaňku – zaujímavé súvislosti.

29.06.2022

Pochybnosti… Taký je názov môjho blogu. Píšem o prebiehajúcich údajne „očistných“ procesoch v spoločnosti, ktoré však často vyvolávajú oprávnené pochybnosti. A pochybnosti vo mne vyvoláva aj obvinenie, ktoré vzniesla Národná kriminálna agentúra odbor Stred dňa 09.06.2022 (ČVS: PPZ-87/NKA-ST4-2019) nominantovi OĽaNO na funkcii generálneho [...]

Ako sa vyšetrovateľ NAKA a Marián Kučerka vzopreli Úradu špeciálnej prokuratúry.

13.06.2022

24. mája prebehla médiami správa, že Inšpekcia MV zadržala policajného vyšetrovateľa NAKA Tomáša Emmela a rovnako zasahovala aj v rodinnom dome Mariana Kučerku, kde na to, aby doručila Kučerkovi predvolanie na výsluch, musela preskakovať plot. Viaceré médiá to okomentovali ako „pokračovanie vojny policajtov“. Nezdieľam tento názor. Čitateľom je pravidelne [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

pochybnosti

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 47353x
Priemerná čítanosť článkov: 9471x

Autor blogu

Kategórie